Slapen op Schiphol – gratis of betaald

Het probleem dat je soms moet slapen op een luchthaven ontstaat als volgt. Je hebt een vlucht die al vroeg vertrekt. Afhankelijk van waar je woont moet je dan wel een tijd van tevoren al aanwezig zijn. Dan kun je de trein nemen naar Schiphol om ’s nachts aan te komen zodat je een korte nacht moet wachten. Wordt dat dan dutten of echt slapen op Schiphol? Je kunt ook per vliegtuig op Schiphol aankomen in het begin van de nacht en dan een overstap hebben geboekt die pas de volgende ochtend vertrekt. Ook dan ben je eigenlijk wel verplicht om op de luchthaven te blijven gedurende de nacht. Waar slapen? 

Gratis slapen op Schiphol?

Schiphol heeft de mogelijkheid om ter plekke in hotels te slapen. Daarover later meer. Want jij wilt wellicht geen dure kamer voor een paar uurtjes en denkt dat je wel een tukje kunt doen op een van de vele stoeltjes. Op Schiphol vind je vrij relaxte stoelen aan de airside van het complex. Zo kun je redelijk dommelen en slapen op Schiphol. De stoelen zijn zeker veel comfortabeler dan de armleuningstoeltjes die je op Schiphol Plaza vindt. Niet alleen kun je daar niet lekker wegzakken, hier is het gevaar ook veel groter dat iemand iets uit je rugzak of koffer steelt. Schiphol zal op z’n Plaza geen stoelen neerzetten die het slapen bevorderen want Schiphol is een reiscentrum en wil geen dakloze slapers aantrekken.

Slaap veilig

Ben je alleen, dan is slapen gevaarlijker. Je bent zo je documenten of andere spullen kwijt door de gretige handen van een zakkenroller of dief. Ga je zittend op een stoel toch de nacht doorbrengen om te proberen toch wat te slapen? Doe dan eerst je bagage in een kluis. En houd je waardevolle documenten dicht op je lichaam en niet in een jaszak of een apart tasje. Probeer ook via contact met het personeel op Schiphol te weten te komen waar je gratis een beetje veilig kunt slapen op Schiphol. Niet al het personeel is erop gebrand om je weg te jagen als je gaat knikkebollen.

Verkort de nacht met wat amusement met slapen op Schiphol

Moet je een hele nacht wachten voor je vlucht vertrekt? Acht uur slapen op een stoel is bijna een onmogelijkheid. Probeer een deel van de nacht in te vullen met een goede film die je op je tablet of smartphone kijkt. Je moet je daarvoor qua accu wel voorbereiden. Vul je apparatuur tot 100% en neem een reservelader vol mee. 

Betaald slapen op Schiphol

Tot zover het gratis slapen op Schiphol. Het is eerder een kwestie dus van zitten en hangen en een goed plekje vinden dat rustig genoeg is om weg te dommelen maar ook weer druk genoeg om niet te gemakkelijk bestolen te worden. Op luchthavens zoals die van Groningen of Eindhoven kun je ’s nachts niet betaald slapen. Die gaan dan helemaal dicht. Bij Schiphol is die mogelijkheid er gelukkig wel. Er zijn twee locaties op de luchthaven die 24/7 open zijn en waar je even op een eigen kamer tot rust kunt komen:

  • Hotel Mercure (Lounge 3)
  • Yotelair (Lounge 2)

Beide bevinden zich achter de paspoortcontrole. Je kunt er inchecken nadat je bent geland of voor je gaat vliegen. Daar heb je je ID en je ticket voor nodig.

Overweeg je nog meer te gaan vliegen? Dan kan Flying blue air miles handig zijn om te gebruiken.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *